Rekylpodden 18 pratar Celox
I senaste avsnittet av Rekylpodden pratar Jon Svärdhagen med major Rickard Ånell som bland annat är läkare, medicinskt ansvarig på SAAB och forskare på KTH om akutsjukvård och livräddande kunskap. Mycket intressant framför allt med tanke på den förmåga till civil beredskap som Sverige rustar för.
Extra roligt för oss på ADCURIS så lyfter de fram värdet av livräddande kunskaper- och då framför allt vikten av att förstå och kunna hantera Celox, tourniquet och tryckförband inom civil beredskap- det vill säga den grundkunskap som alla bör ha- inte bara utbildade inom försvarsmakten.
Om Celox som game changer
Så här säger Rickard Ånell i podden ( vi ber om överseende för att vissa talspråksdelar inte är medtagna. Du kan lyssna på podden i sin helhet om du klicka här!):
”När vi fick Celox så var det den stora game changern, när vi verkligen kunde stoppa blödningen. Celox är ju en produkt, det har ju funnits andra produkter också i början var det Quick Cloth och nu är det Celox som gäller, men Celox är en produkt som bildar en propp själv. Man packar direkt mot blödningen och det bildar alltså en egen propp.
Den är inte beroende av kroppens egna koaguleringssystem. För många av dem som får allvarliga skador de har ju redan tappat en massa blod. De har inte så många blodkroppar och koagulationsfaktorer kvar. Därför är det att Celox bildar en propp själv avgörande för att stoppa den här blödningen. I praktiken så kan man skära hål på ett hjärta och trycka det emot så fungerar det”.
Pre-hospital traumahantering- i skogen
”Jag har själv använt det första dagen i jaktlaget där jaktledaren, en mycket vältränad man i 80-års åldern i samband med att han skulle ta ur, slant och skar av arteria fermoralis, alltså den stora pulsådern i låret. Men eftersom han hade ett par moderna funktionsbyxor så såg han inte att det blödde så mycket förrän det började klafsa i stöveln. Då ropade han upp på radion och sa att jag blir yr nu jag svimmar. Varpå att vi konstaterade att det var viktigt att ta sig dit. Och det var bara tack vare att han just då var vaken och kunde svara at jag kunde hitta honom.
Jag gjorde exakt det man ska; stoppade blödningen, på med tourniquet, packade Celox, lade tryckförband och fick stopp på den här blödningen. Och här blev det ganska tydligt att det som är allmän kunskap i försvarsmakten där varje enskild soldat kan de här handgreppen – så är det fortfarande inte det här tillgängligt i alla regioner eller ambulanser. Alla ambulanser har inte toruniquet eller Celox.
Det som hände i det här specifika fallet trots att jag ringde till operation jag talade om att han skulle opereras och när han kommer in på akutmottagningen så är inte den sjukvårdspersonalen familjär med den typen av produkter. De visste att man inte fick sätta tourniquet enligt sina riktlinjer så de tog bort den och sen visste man inte vad Celox var så man tog bort den. Eftersom man inte tror det är så effektivt som det är så utgick de från att jag hade gjort en felbedömning och säger åt honom att det var inte så farligt så han kan ställa sig upp, varpå proppen åker ur och han börjar spontanblöda igen. Så det slutar med akut operation med fem påsar blod och så vidare”.
Celox är enormt bra produkter men kontentan är att det viktiga är inte vilken doktor du träffat utan att du kan själv eller den som står närmast dig kan stoppa blödning. Och det är tryck. Tryck, tryck och tryck. Därefter så är det avsnörande förband och det är Celox, packa och göra ett bra förband. Då har man gjort allt man kan. Det bör vara allmän kunskap”.
Ökning av pentererande våld
”Tyvärr är det så att vi ser en ökning av penetrerande våld. När jag började så åkte läkarna till Sydafrika och USA för att lära sig operera skottskador för att vi inte hade några i Sverige idag behöver vi inte åka utomlands längre för vi har ett helt annat utfall. Det här med pågående dödligt våld eller run/hide/fight finns det tyvärr ett ökat behov av. Den här kunskapen även i skolor eller på företag. ”
Om Celox Rapid
Celox™ Rapid Hemostatic Z-fold Gauze är den snabbast verkande hemostatiska gasväven, som stoppar allvarliga artärblödningar med endast 60 sekunders kompression. Klicka här för mer information och video.
Om Rekylpoddens gäst Rickard Ånell
Rikard Ånell började sin bana på Fallskärmsjägarna och författare till flera böcker om sjukvård. Han började som sjukvårdare på Fallskärmsjägarna och gick sedan vidare till major och läkare. Idag är han medicinskt ansvarig för SAAB och forskare på KTH. Innan sina nuvarande uppdrag har han tagit ut personal till specialenheter och stridspiloter. Han var även med om att ta in sjukvårdsupplägget TCCC till Sverige och är nu aktuell i Elitstyrkans hemligheter.
Om Rekyl och Rekylpodden
Rekyl hyllar Sveriges veteraner för alla förtjänstfulla insatser utomlands och soldater som i ur och skur håller gränsen. Rekyl har som uppdrag att ge support till bröder och systrar som får jobbet gjort oc här med och stöttar före, under och efter tjänstgöring. Klicka här för att läsa mer om Rekyl.
Med kraften av ett företag bygger de ett starkare samhälle genom att stötta veteraner, soldater och officerare som ger sin bästa tid i livet till att skapa säkerhet och frihet för medborgare i vårt avlång land. Läs mer genom att gå in på www.rekyl.org
Rekylpodden är podden från Rekyl.org och tar upp ämnen som försvaret av Sverige, veteranstöd, beredskap, skogskaffe, träning och allt annat som bygger ett starkare samhälle. Du kan lyssna och prenumerera genom att klicka här.